A következő 4 kérdés gyakran hangzik el a méhviasz gyertyák témakörében:

1. Mézből készül?

Nem. A méhviasz gyertya méhviaszból készül, amit a dolgozó méhek a saját mirigyeikből termelnek.

Legszívesebben a fiatal méhek építenek. Kezdetben a viaszmirigy még fejletlen. A méhviaszt apró pelyhek formájában, a 10 – 20 napos fiatal dolgozók választják ki a potrohuk hasi oldalán lévő mirigyekből. A mirigyek a 4-7 potrohszelvényeken találhatók, szelvényenként 8 darab van belőlük. A kiválasztott méhviasz teljesen átlátszó, de fehér színt kap azután, hogy a méhek rágással képlékennyé teszik. A végső sárgás-barnás színt a pollenben található olajok miatt, valamint a propolisz (más néven méhszurok) hatására nyeri el. A mirigyek által kiválasztott méhviasz-pelyhek körülbelül 3 mm szélesek és 0,1 mm vastagak, így körülbelül 1100 darab kell belőlük 1 gramm méhviasz előállításához.

A háziméh a lép építőanyagaként alkalmazza a méhviaszt, melyben így mézet, pollent tárolnak, valamint az utódjaikat is itt nevelik fel.  Az üres hely a fészekben vagy közelében működésre ingerli a viaszmirigyet. A méhviasz előállítása körülbelül nyolcszor annyi méz elfogyasztásába kerül. Becslések szerint a méhek körülbelül 530 000 kilométert repülnek 1 kg méhviasz előállításához.*

* Forrás:  Örösi Pál Zoltán: Méhek között; Wikipédia

2. A méhviasz gyertyát meggyújtom reggel és estig ég, anélkül hogy hozzányúlnék?

Nem. A méhviasz gyertya biztonságos égetéséről ebben a bejegyzésben írtam részletesen. A gyertyát ne hagyjuk felügyelet nélkül s időnként ellenőrizzük, hogy megfelelően ég-e. A kanóc mérete 0.5-0.6 mm legyen, amit akár égés közben is vissza kell vágni! A túl hosszú kanóc a gyertya idő előtti elfogyásához vezet.

A henger méhviasz gyertyákat első égetéskor addig égessük, míg a megolvadt viasz eléri a gyertya falát, teljes átmérőjében felolvad, így szépen egyenletesen ég majd következő alkalommal is. Nem keletkezik alagút, mely megrövidíti a gyertya élettartamát.

Amikor a gyertya majdnem teljes hosszában leégett, méretéből 1-2 cm maradt, ne oltsuk el, hagyjuk leégni, így maximalizálhatjuk a viasz teljes égését.

3. Hűvös hőmérsékleten szükséges tárolni?

Nem. A méhviasz gyertya ellenálló anyag. Nem szükséges hűtés. Sőt, a nyári melegben ugyanúgy szállítható, nem olvad meg, magas az olvadáspontja. 

4. A barnás, sötét színű viasz, nem tiszta méhviasz?

Ez így szintén nem igaz. A viasz idővel érik, sötétedik, barnul. Ez nem azt jelenti, hogy nem jó minőségű. A legszebb, aranyló sárga viaszt a fedelezésből lehet nyerni ( a fennti képen a fehér színű viasz ), a Gájer Gyertyák készítésekor a fedelezett viaszt előnyben részesítjük, a készlet erejéig. A különböző méhviasz tömbök színárnyalatbéli különbségeket mutathatnak, ez nem változtat a gyertyák minőségén.